با شيوع ويروس کرونا بخش زيادي از توان کادر درمان به مبارزه با آن اختصاص يافت و پذيرش ديگر بيماران تنها محدود به موارد اورژانسي شد. ازآنجاييکه مراجعه به دندانپزشک نيازمند درآوردن ماسک است، ريسک اين بيماري در مطبهاي دندانپزشکي بالاتر خواهد بود. به همين دليل دندانپزشکان نيز با حذف ويزيتها و جراحيهاي غيرضروري تنها اقدام به بررسي موارد اورژانسي نمودهاند. بااينحال سرنوشت اين بيماري هنوز نامعلوم است و بيماران نميتوانند مراقبتهاي دهان و دندان خود را به پايان کرونا موکول کنند. به همين دليل در اين مطلب به سراغ ارتباط کرونا و دندان پزشکي رفتهايم تا ببينيم چگونه ميتوان بدون ابتلا به کرونا دندانهاي سالمي داشت.
آيا مطب دندانپزشکي ايمن است؟
در روزهايي که شيوع ويروس کرونا به اوج خود رسيده است، خروج از خانه به معناي پذيرش ريسک ابتلا به اين بيماري است. در مطب دندانپزشکي با برداشتن ماسک اين ريسک چندين برابر ميشود؛ اما اين حرف به اين معنا نيست که مراجعه به دندانپزشکي به معناي ابتلا به کرونا است. هرچند که کرونا و دندان پزشکي ارتباطي نزديک با يکديگر دارند اما با رعايت برخي نکات ايمني ميتوان ميان آنها جدايي انداخت.
براي جلوگيري از ابتلاي بيماران و پزشکان به کرونا لازم است دندانپزشک، دستياران و منشيها همگي بايد بهطور مرتب دستهاي خود را بشويند و وسايل را با استفاده از الکل ضدعفوني کنند. بهعلاوه رعايت موارد زير مطب دندانپزشکي را به مکاني ناامن براي ويروس کرونا و محلي ايمن براي بيماران تبديل خواهد کرد.
- تمام سطوح و ابزارها را بهطور مرتب (حتي در زمان نبود بيمار) ضدعفوني کنيد.
- بين مراجعه دو بيمار؛ ابزارها را تميز کرده و با استفاده از يک پارچه تميز بپوشانيد.
- در صورت امکان براي دو بيمار از ابزارهاي يکسان استفاده نکنيد.
- بيشازحد معمول از تجهيزات محافظ استفاده کنيد.
علاوه بر اينها ميتوانيد مطب را خلوت نگه داشته و با بيماران خود در تعامل باشيد تا از وضعيت سلامت آنها آگاه شويد. براي انجام اين کار رعايت موارد زير ضروري است.
ميان قرارهاي ملاقات فاصله بگذاريد.
نسبت به حالت عادي بيماران کمتري را پذيرش کنيد تا نيازي به تجمع بيماران در مطب نباشد. همچنين از بيماران بخواهيد که درست سروقت در مطب حاضر شوند.
از سلامت بيمار و همراهان اطمينان حاصل کنيد.
تا جاي ممکن اجازه ندهيد که بيمار با خود همراه بياورد. اما درصورتيکه امکان اين کار وجود نداشت، پيش از قرار ملاقات با بيمار تماس گرفته و از وضعيت سلامت او مطمئن شويد. در اين تماس تلفني از بيمار بپرسيد که آيا در چند روز اخير سفري داشته يا در کنار بيمار مبتلا به کوويد 19 بوده است يا خير؟ پيش از ورود به مطب نيز دماي بدن و ديگر علائم را بهطور کامل بررسي کنيد.
بيماران را ملزم به زدن ماسک کنيد.
تا پيش از آغاز فرايند درمان بي بيمار اجازه ندهيد که ماسک خود را خارج کند. همچنين از ارائه خدمات به افراد بدون ماسک خودداري کنيد.
سالن انتظار را براي حفظ سلامت بيماران آماده کنيد.
براي اين کار بايد صندليهاي سالن را در فاصلههاي 1.5 متري قرار داده و آنها را بهطور مرتب ضدعفوني کنيد. همچنين وسايلي نظير مجلات يا اسباببازيها که قبلا براي سرگرم کردن مراجعين قرار داده بوديد، جمع کنيد.
مواردي که بايد پيش از مراجعه به دندانپزشکي به آنها فکر کنيد.
ويروس کرونا پس از سرفه يا عطسه فرد بيمار در هوا منتشر شده و از طريق تنفس وارد بدن ديگر افراد شده و آنها را بيمار ميکند. علاوه بر اين ويروس کرونا در مخاط و بزاق دهان شما نيز حضور دارد. به همين دليل بهراحتي ميتواند دندانپزشک شما و وسايلش را آلوده کرده و منتشر شود. چراکه ماندگاري کرونا ويروس جديد بر روي وسايل بيش از ديگر همخانوادههاي خود است. بهعلاوه برخي از مطبهاي دندانپزشکي ممکن است تجهيزات کافي براي مقابله با اين بيماري را نداشته باشند. پس بهتر است پيش از مراجعه به دندانپزشکي درباره جدي بودن مشکل خود بيشتر فکر کنيد.
کدام موارد غيرضروري هستند؟
بسياري از بيماران نميدانند که دقيقا منظور از موارد اورژانسي و غيراورژانسي چيست. بايد بدانيد که منظور ما از درمانهاي غيرضروري مواردي است که در حال حاضر تاثيري بر سلامت شما نگذاشته و صرفا بهمنظور زيبايي يا اطمينان از سلامت دندانها انجام ميشود. مراجعه به دندانپزشکي براي اين موارد تنها باعث شلوغتر شدن مطبها شده و ارتباط کرونا و دندان پزشکي را محکمتر خواهد کرد. برخي از موارد غيراورژانسي در زير آورده شدهاند.
- جرمگيري دندانها يا انجام چکابهاي دورهاي
- لمينت، روکش يا سراميکي کردن دندانها
- ايمپلنت يا بررسي دورهاي آن
- مراجعه براي جراحيهاي زيبايي
موارد اورژانسي کدماند؟
بهطورکلي مواردي که تهديدي براي سلامت شما بوده يا با درد شديد و احتمالا عفونت همراه هستند، موارد اورژانسي تلقي شده و بايد بهسرعت درمان شوند. بااينحال تصميم قطعي درباره اورژانسي بودن يا نبودن هر مورد بر عهده دندانپزشک است. برخي از مواردي که نياز به مراجعه فوري به دندانپزشکي دارند عبارتاند از:
- درد جدي و غيرقابلتحمل (معمولا همراه با عفونت)
- خونريزي بدون وقفه
- وجود زخمهاي مشکوک در دهان که نياز به نمونهبرداري دارند.
- تورم دهان، لثه، صورت يا گردن
- دندانهاي شکسته که باعث ايجاد درد يا آسيب در بافتها شوند.
- مراقبتهاي پس از جراحي که خودتان نميتوانيد انجام دهيد.
- مشکلات جدي مانند سرطان
- مشکل در دندانهاي مصنوعي
- مراقبت از ارتودنسي دندان
- آسيب ناگهاني در اثر ضربه
کلام آخر
اگر هنوز هم درباره اورژانسي بودن مورد خود شک داريد، بهتر است پيش از مراجعه به مطب با دندانپزشک م کنيد. فراموش نکنيد که کرونا و دندان پزشکي ارتباط نزديکي با يکديگر دارند و در صورت عدم رعايت موارد بهداشتي ميتوانند خطرناک باشند. پس بهتر است درصورتيکه علائمي نظير تب، سرفه و تنگي نفس داريد، به دندانپزشک خود اطلاع دهيد. بهعلاوه اگر در کمتر از 2 هفته گذشته با بيماران کرونايي در تماس بودهايد دندانپزشک را مطلع کنيد. چراکه ممکن است در آن زمان شما ناقل ويروس بوده و آن را به ديگران منتقل کنيد.
پزشکان با تجربه کنيد ,بيماران ,موارد ,بيمار ,کرونا ,اورژانسي ,موارد اورژانسي ,رعايت موارد ,قرار داده ,درباره اورژانسي ,اورژانسي بودن منبع
درباره این سایت